Notiser 2018

Tänk om jag skulle börja skriva här lite igen. Ska fundera på det, men ska försöka skriva en rad då och då!

1997 - 2017
20 år med schnauzer p&s!

 

I mars för 20 år sedan föddes min första schnauzer. Var inte alls planerat att köpa en schnauzer då, men hade blivit sugen på rasen. Men i samma veva som min blivande (ja visste jag ju inte då) valp föddes, så åkte en av mina andra hundar (en tervueren), in på djursjukhuset i Skara för hon hade fel på hjärtat. Hon avled sen på sjukhuset efter några dagar.
Jag började då fundera om det kanske ändå var ödet, skulle det vara nu jag skulle köpa en schnauzer.
Och så blev det  Argenta's Dulcinea flyttade hem till mig  Till vardags kallades hon Mella.
Hon blev SE UCH & NO UCH, hade flera BIR & BIM och när hon var endast 22 månader (januari -99), så blev hon BIS-4 på utställningen i Göteborg.
I dag finns hennes barnbarn Fixa och hennes barnbarns barn Vinna här hemma hos oss

 

 

 

 

 

Notiser 2015

 

 

18 Juni

Scott har fått en egen familj, flyttar vecka 28.

Jag skrev om våra två döva valpar sist jag skrev här. Tiken "Vivan" har nu flyttat till sin familj och det fungerar toppen.
Vi har verkligen funderat hit och dit ang killen Scott, som vi kallar honom. Och vi känner nog att vore härligt om han också fick en egen familj. Men vi vill att de som vill ha honom som sin nya familjemedlem förstår vad det innebär med en döv hund. Egentligen är det inte så stor skillnad, för istället för prata med sin hund så ger man tecken.
Sen ska man väl inte säga det är det lättaste heller, för gäller man har ögonkontakt när man "pratar" med sin hund. Men å andra sidan lär de sig sånt också. En nackdel är väl att man inte kan ha sin hund lös hur som helst, men även där finns det olika saker att ta till. Tex lära hunden den bara får gå en viss bit ifrån och sen ska den vända sig om för kolla vart matte/husse är. Man kan ha ett halsband som vibrerar, så när man vill att hunden ska titta åt sitt håll så ger man en liten vibrationssignal. På kvällarna kan man lära den att tex ha koll på ljus från en ficklampa. Ja egentligen är det bara fantasin som kan sätta stopp.

Lite om Scott då... Ja jag vill inte att han ska leva sitt liv i koppel bara för han är döv. Han är ganska så aktiv, så tror han skulle tycka det vore kul att få jobba lite. Nja, sen är väl alla valpar aktiva, men han känns som han har mycket att "göra" :-)
Han är härlig och go och söker kontakt, så den biten märker vi redan av, att han verkar lätt med det. Jag tränar honom på inkallning med tecken och går bra. När han kissar ute gör jag tummen upp som betyder "bra", så det tecknet använder jag när han får beröm, ja ihop med klapp också såklart.
Faktiskt så kan hundar lära sig mycket tecken, alltså tecken för döva. Jag har nu kontakt med några som har döva hundar och de har olika tecken för tex familjemedlemmar. En berättade att eftersom hon ofta har hästsvans så är hennes tecken är att de klappar på huvudet, en annan har skägg, ja då pekar de tex på hakan...ja på sig själva alltså, inte hunden ;-) Ja jag har fått många olika tips. Många säger att de kommer alltid vilja ha en döv hund, just för de får den där extra kontakten.
Ja jag ska inte försköna. Men jag tror att har man haft en döv hund så kanske man märker att det är inte så stor skillnad ändå.

Andra nackdelar... ja en bra vakthund kanske det inte blir om hunden ligger och sover ;-) Men de utvecklar ju sina andra sinnen lite extra när ett sinne inte finns.  Blir kanske lite för orädd, om man kan tycka att de kan bli det. Men han tycker ju inget är obehagligt, gräsklippare, ja allt sånt, det bekommer inte honom för fem öre. Sist jag klippte gräset kom han glatt springandes, jag fick stanna och han klättrade upp på klipparen och ville åka med :-) Så man får kanske ha lite koll i början. Sen kommer han lära sig att vissa saker aktar man sig för.
Fördelar.. Ja vi märker ju här hemma, att hör våra andra något så rusar inte Scott efter, han fortsätter med det han gjorde. Ja om han inte ser att de andra gör något såklart, då följer han med. Men han är väldigt cool, inget som bekymrar honom direkt.


Citerar vad Vivans matte skrev via sms i dag * Med Vivan känns det inte ett dugg konstigt eller krångligt att hon är döv. Trodde det skulle kännas annorlunda, men inte ens det :-). Allt bara flyter på och kontakten och förståelsen är toppen!! Sen får vi ju se hur det blir i "slyngelåldern" :-).. *

 Ja så känner man att en sån hund vill jag ha, ja då kan man maila eller ringa.
monica@adiolas.com
0709-189092 Monica
0708-503469 Ingvar

 

21 Maj

Från det jag började med avel så har jag sagt att jag ska vara öppen och ärlig och inte dölja eller hyscha om saker. Och i dag tror jag det är min värsta dag sen jag började med uppfödning. Våra valpar är i dag 6 veckor och i förrgår fick jag en känsla att det inte stod rätt till med två av valparna. Jag fick känslan att de inte hör. Vi gjorde ett eget test och vi tyckte både jag och Ingvar att det var nog så som jag tänkte.
Hade turen att få en tid redan i dag hos en specialist i Kalmar som gjorde ett hörseltest och mina fårhagor var riktiga, båda valparna är döva :-(

Nu vet jag att hundar kan leva ett bra liv utan sin hörsel, för är ju faktiskt så att de själva använder sitt kroppsspråk före innan de morrar, skäller osv.. Men för ägaren så gäller det att tänka om och använda tecken istället för rösten.
De som skulle ha tiken (är en tik och en hane) de tvekade inte en sekund, utan de vill ha sin valp. Medans de som skulle ha hanen tackade nej, vilket jag har full förståelse för.
Så nu kommer vi behålla hanen själva och han får kastreras när det är dax. Ja jag som är emot kastrering, men i detta fallet finns det inget val, vi kan inte ha en fertil hane hemma bland alla tikar.

Veterinären frågade i dag att om det visar sig att de är döva, vad vill ni göra då? Avliva? NEEEJ, sa jag, aldrig i livet. Hon tog sig för bröstet och pustade ut och sa åh vad skönt, för de kan få ett bra liv ändå.


Är såna här dagar man undrar om man ska fortsätta. Men jag brinner ju verkligen för det här. Men visst funderar man..

Och visst funderar man när man sitter här och skriver och inser att nu har de små söta vaknat och bajsat ner hela köket ;-) ;-)

Ja jag ska resa mig, men nu känns det jobbigt.

Ha det gott alla!

 

12 Maj

Nu har valparna fått börja gå ut, och det var väldigt uppskattat :-) Men vet ni kära vänner och valpköpare, jag har varit elak ;-) Jag har bytt "system" på valparnas halsband. Nu har alla tikar orange band och alla hanar brunt band, just för man inte ska se sig blind på just en valp och fastna en för man sett en söt bild :-) Men jag har koll på vem som är vem.

Tänk att de snart är fem veckor, fattar inte vad tiden går fort. De har nu fått börja träna på att stå på bord och det har gått väldigt bra. En del kan tycka det är lite obehagligt i början, men faktum är att ingen i denna kullen har tyckte det varit något konstigt.

Vad händer annars, mer än torka kiss, torka bajs...ja torka kiss och bajs igen.... Ja är väl ungefär det som händer :-) Nä, lite pyssel på gården hinns med, vi fixar med lite staket och grindar. Gamla grindar behöver skrapas och målas om (inte börjat med det än)
Och något som är väldigt skönt. Vi har sålt alla gamla maskiner mm, så nu håller de på att rensas bort dessa från gården. En firma som handlar med skrot har köpt det mesta och kommer då och då och rensar. Och några privatpersoner har köpt några maskiner. Ser fram emot när allt är borta :-)

Och nu ska jag trimma Jazza, är tänkt vi ska på utställning i helgen, även Jazza's bror (som vi har ute på foder), ska följa med.

Ha det gott!

 

06 Maj

Dåligt med valpbilder i deras galleri?? Japp, ni har rätt :-) Jag och min kamera är inte överens just nu. Vet inte om jag kommit åt en inställning, för de blir inte bra. Minsta lilla valparna rör sig så blir det suddigt ....nä jag darrar inte på handen ;-)
Vi har verkligen kollat och grejat, men hittar inte felet. Så nu sitter jag och går igenom kamerabeskrivningen, men det tar tiiiiiiid, en cd och är hur mycket som helst.

Annars mår de små bara bra, de äter och växer. Och de älskar mat, Vinna diar och de äter också tre mål mat om dagen redan.


Efter maten kan man leka karusell ;-)

 

De har också börjat vara utanför valplådan en hel del, uppskattat och kul. Tråkigare för oss när de ska tillbaka till sin låda och de ljudligt talar om att där ska de inte alls vara :-) Men de somnar fort. Men om några dagar kommer de få komma ut och bo i köket på heltid och sen blir ju vädret bättre och bättre så snart får de också hälsa på i trädgården, men får bli lite varmare först.

Annars går det sin gilla gång här. Härligt med fint väder, klippt gräset för första gången, men bara framsidan, baksidan får bli i morgon om det blir fint väder.
Hästarna har fått vara lite i en av sommarhagarna och de har verkligen njutit av att få beta gräs och en lite roligare hage.

Alla hönsen går nu tillsammans igen, har fungerat toppen att sätta ihop alla med sina kycklingar. Nu får de hålla upp och ruva, för nu vill vi inte ha mer kycklingar. Nu får vi hoppas att de flesta är hönor också, för många tuppar kan vi inte ha, men en tupp till i flocken kan bli bra, om det nu blir många hönor. Ja vi får vänta och se hur det blir. Kul med höns är det iallafall :-)

Och det sista. VAD hände i hockeyn? Jag har bara slötittat. Men från 3-0 till Sverige, så slutade det 4-6 till Canada...OJ!

Ha det bra alla!


                                                                                                                        19 April

Vinna fick sina valpar den 9 april. Allt gick väldigt bra. 5 tikar och 4 hanar blev det.  De små växer och mår bra och Vinna är en lugn och fin mamma. Alla tikar är ju olika, en del knappt lämna lådan första veckan, man får släpa ut dom för kissa osv. Men Vinna hon gör det man ska, måste man kissa så måste man ;-) När hon hade sin första kull så visade hon redan efter en vecka att hon ville följa med på morgonpromenaden och hon gör precis likadant nu. Men när Ingvar vänder hemåt har hon bråttom, du brukar hon springa före :-)
Hon är väldigt cool i sin mammaroll, ja svårt att förklara, men vi pratade om det i dag. Och hon känns väldigt trygg, är nog därför hon tycker hon kan ta en liten promenad mm, för att sen vara med sina valpar igen. Ja vi människor har det lugnt och skönt iallafall, för Vinna sköter sitt :-)

Våren börjar närma sig, men gör bakslag ibland...som alltid :-) I dag har det varit en fin dag, jag har fixat lite ute, grejat hos hönorna, planterat lite blommor. Ingvar har kört fram en massa maskiner som vi ska sälja, de bara står här så nu ska de äntligen bort.

Och som hästarna fäller... jösses, jag kan göra nya hästar av deras pälsar. Cassie har tappat mest hittills, blev en ny häst när jag var klar :-)

Ha det bra alla!

 

                                                                                                                        07 April

Nu är påsken över och i dag är en vanlig dag. Vi går i väntans tider och snart kommer Vinna att få sina små, nu är hon riktigt tjock och rund.

Varje dag så är det någon eller några hundar som släpar ut alla leksaker i trädgården och jag ser aldrig vem det är. Att en leksak följer med av bara farten ibland, det vet jag men detta är mer ett "planerat" samlande ;-) Nu på morgonen så ser jag Lycka greja och plocka bland alla saker, hm, är det hon tänkte jag... Går in och grejar lite och då kommer hon..ja Lycka alltså..in i full fart, springer in i vardagsrummet, tar tag i en hundpläd och springer ut med den till samlingen :-) Ja vad ska man säga, dessa tokar :-)


                                                                                                    
                                                                                                                 Lycka med sina saker :-)

 

 

Ja annars händer inte så mycket här, nu går man som sagt bara och väntar på att Vinna ska valpa, blir vilken dag som helst nu, spännande :-)

Jo, det föds kycklingar här på löpande band. Jösses, dessa hönor ska bara ruva och ruva, men nu får det vara nog. Nu har vi 15 kycklingar i olika åldrar. Blir lite olika färger, det är kul. Hoppas det är mest hönor :-)

Ha det så bra, så skriver jag igen när vi fått valpar :-)

 

 

19 Mars

Lite info så här på kvällskvisten, eller ja, nästan natten. Och egentligen är det den 18 mars, men klockan hinner nog slå om till den 19 när jag skrivit klart :-)

Vinnas valpmage växer så den knakar. Hon har ca 3 veckor kvar innan det kommer smått. Men hon mår bra, är pigg och faktiskt lite busig. Vi märkte när hon var dräktig förra gången att hon tog sig friheter :-) Saker som hon aldrig gör annars och framförallt att hon blir lite mer busig än vanligt och hon pratar mycket :-)

Allis har börjat löpa, så hon kommer paras inom kort (blir vår I-kull). Om hon blir dräktig och allt går bra, så räknar vi med att det blir valpleverans vecka 30.
Ja detta blir en sommar som går i valparnas tecken :-) Men härligt med sommarvalpar, då kan de vara ute mycket......och förstöra buskar, gräva gropar mm ;-) Valpar gör sånt säger Ingvar om jag skulle beklaga mig. Fast så säger han jämt, gör en vuxen hund något så säger han *de gör så*, en unghund *unghundar gör så*. Fattar ni, han försvarar allt hundarna gör :-) När katterna gör något så säger han *kattskrällen*, fast med ironi så klart, men de heter alltid kattskrällen :-)

Nu kan vi börja njuta av våren. Våren är min favoritårstid. Lagom varmt, lagom med insekter, ja lite lagom av allt utan att man behöver stånka för det är för varmt.

Och vi har även fått en ny champion. Ludde " DK JV-12, SE UCH Adiolas Fabrizio" blev Svensk Champion i helgen som var. Jag åkte med Ludde och Volta, men valde att stryka Volta, tyckte inte pälsen var hundra. Ludde blev även BIR (Bäst I Rasen) Stort grattis till Eva Lang som är hans ägare :-)

Nä, nu ska jag hoppa i säng och det har nästan hinnit bli den 19 mars :-)
God natt!


9 Mars

Ja hej å hå, är nästan 1 år sedan jag skrev här. Tror jag får ta mig i kragen. Men blir mest man tjötar på facebook :-)
I dag har vi gjort ultraljud på Vinna. Vi har sett ganska länge att hon är dräktig, men är ändå skönt att kolla så allt är bra. Vi såg ett gäng med små där i magen, så nu är det bara att vänta ca en månad till. Sen hoppas vi det blir så många så alla som tingat kan få sig en liten Vinna/Bajas-valp :-)
Men glöm inte bort att vi har Allis också som ska få smått till sommaren. Hon har inte börjat löpa än, men verkar som hon är på gång :-)


Vinnamage 30 dagar :-)

 

Notiser 2014

05 Maj

Vår, ja nu är det vår, helt underbart :-) Jag har hållt på en hel del i trädgården. Rensat ur en häck som hälften var dött. Men ser redan fint ut nu när det börjar växa. Har också satt upp lite nytt staket. Även om hundarna får vara på gården, så är det skönt att veta de kan vara i trädgården ibland. Och eftersom de lätt visste hur man gick under, hoppade över, kröp, grövde sig ut, så fick det bli nytt staket :-) Jag tror faktiskt jag har vunnit kriget ang detta med att försöka hålla dom inne i trädgården.

 Ingvar har suttit med alla deklarationer. Kl är nu 23:35 och han håller fortfarande på. 25 minuter kvar innan allt ska vara inne. Han har verkligen slitit med detta.

 

 

Valparna mår toppen, har lagt ut nya bilder nu i deras galleri. Alla är nu sålda. Vi ska behålla en tik själva. Samtidigt som vi velat hur vi ska göra, så är detta vår första dvärgkull, så vi vill ha en ur den kvar. Även om vi nu åter får lite för många hundar här hemma ;-)
De är så söta nu, busar och leker, kampar med leksaker och bråkar med varandra.
Cookie älskar verkligen sina små och visar absolut inget att de nu kan ligga lite själva. Utan hon ligger hos dom hela tiden. Även om hon inte precis ligger bredvid dom, så ligger hon i sin pläd inne i valphagen. Hon har varit och är en helt underbar mamma.


Jo, damen jag hämtade för några veckor sedan, hästdamen, Cassie heter hon eller Cassandra, men vi säger Cassie. Hon är en härlig häst, snäll och säker på alla sätt och vis. Ångrar inte att hon fick komma hit.
Har inte ridit henne än, utan väntar på att hon ska få bli skodd. Vi har så mycket smågrus på vår grusväg här så har märkt hon ömmar och försöker dra sig mot kanten. Så hon ska få skor så hon slipper ha ont.
Anna har ridit henne en gång. Då var vi en sväng till skogen och jag hade med de små på släp :-)
Ingvar tycker hon är stor, men vadå, hon är inte ens 160 hög och Ingvar är 192, vem är stor undrar jag :-)


Några valpköpare har också varit här. Tänk att man har sån tur att man får såna bra valpköpare. Att allt känns så bra. Då är det kul att hålla på med uppfödning.

 

Nu är kl 23:47 och jag ska gå och fråga Ingvar hur det går.

Vi hörs!

                                                                                     

 

 

                                                                                

21 April

Ett tag sedan nu och varit dålig med valpbilder också. Men händer ju inte så mycket första veckorna :-) Men nu är de små 15 dagar och ögonen har öppnat sig. Så i dag ska jag ta lite kort och lägga i deras galleri. Men blir lite senare i dag.
Är så fint väder så man vill passa på att greja ute lite också :-)

Ska hämta hem en äldre dam i dag, en häst :-) Hon ska få flytta hit och bli min och Anna Wikdhals skogsmulle häst.  Skriver mer om allt senare.
Nu ska jag fixa och dona lite innan det blir häst-hämtar-dax :-)

Hörs, hej hopp :-)

 

 

10 AprilNu är valparna 4 dagar och Cookie sköter allt galant :-) I dag nu på em ville hon följa med Ingvar och de andra hundarna ut på en liten promenad. När han gick iväg så skrek hon och talade om att släpp ut mig.
Jag öppnade och hon försvann som ett skott.
Jag tänkte jag passar på att gå ut och ge hästarna hö, så jag ser vad hon gör, men hon var redan borta.

Efter en stund som kom hon i full fart igen. Hon kom väl på att hon var för långt bort :-) När Ingvar kom hem så sa han att hon kom som en skjuten kanon, men hade bara följt med en bit, sen hade hon vänt och sprang hem i full fart igen.

Även om Cookie sköter allt jättebra så sover jag bredvid valplådan. Precis där sängen står är det ett element, jag tror jag dör av värmeslag ;-) Vi vill ju ha det hyffsat varmt i rummet. Men vi sätter på värmen ett tag sen får vi stänga av. Vem vet, kanske jag svettas bort några kilo :-)

De andra hundarna är väldigt nyfikna. Men insett att det är ingen idé att stå och tjata vid grinden. Vinna hade det lite jobbigt första dagarna, hon kunde inte riktigt koppla av. Tror detta blev lite tätt inpå för henne och moderskänslorna kom fram igen. Men hon har fullt upp med att leka med sina döttrar Jazza och Solo, så det går ingen nöd på henne.

Hej hopp!


                                                              


7 April


Tänkte testa detta med en liten notissida igen. Bara skriva några rader då och då :-)

Nu är kl 02:50 och Cookie håller på och valpar. Hittills har det blivit 5 tikar och en hane. Hanen kom precis så har inte hunnit känna efter om det är fler, men jag tycker det räcker nu :-)

Hej hopp!